Borrelia

Borrelia fra flått

Et lite flåttbitt kan virke som en liten sak, men i dag vet vi bedre. Ikke slik at man behøver få panikk fordi du har blitt bitt av en flått, men det er viktig å innse at dette bør tas seriøst og håndteres på riktig måte. Sykdommen Borrelia kan man få via flått som bærer på infeksjonen. Det kan imidlertid være bra å vite at du ikke nødvendigvis vil bli smittet av et bitt, selv ikke når flåtten bærer på infeksjonssykdommen. Fjern dyret så snart du kan og rengjør såret. Hold øye med området der du ble bitt for å utelukke at du har blitt smittet.

Borrelia från fästingbett

Hva er Borrelia?

Den bakterielle infeksjonen borrelia er velkjent i Norge som en sykdom man kan få via flåttbitt. Den bakterien som forårsaker infeksjonen kalles Borrelia burgdorferi, og det er bare en av flere forskjellige bakterier innenfor samme kategori som kan forårsake infeksjonen Lyme borreliosis. På engelsk er sykdommen bare kalt Lyme Disease, som kommer fra det latinske navnet.

Bakteriene, også kjent som spiroketer, når mennesket gjennom et vertsdyr, en såkalt vektor. I Norge er det flåtten Ixodes ricinus, eller saueflåtten, som fungerer som vertsdyr. Den suger blod fra fugler og andre dyr, så vel som fra mennesker, og mottar dermed bakterien. Det er ikke alle flått som har bakterien, så hvert bitt er ikke en grunn til bekymring for å bli syk. Bakteriene lagres i flåttens mage, og ved neste bitt tar seg fra tarmkanalen og via spyttkjertlene til det dyret eller mennesket som flåtten suger nytt blod fra.

Hvis man får i seg disse bakteriene, kan de spre seg videre i kroppen og forårsake mye ubehag. Det beste er å behandle borrelian på et tidlig stadium. Da slipper man håndtere verre lidelser som betennelser og infeksjoner i viktige kroppssystemer som nervesystemet.

Borrelia Symptomer

Det er svært viktig å være oppmerksom på symptomer som kan indikere at du har blitt rammet av Borrelia. Vanlige symptomer på Borrelia er:

 • Hodepine
 • En følelse av enorm tretthet
 • Vondt i både muskler og ledd
 • Hud som er irritert og rødhet som har en diameter på minst 5 cm. Røde merker oppstår ofte innen 3-30 dager etter bitt. Man kan ha utslag under flere uker.
 • Rødhet som fortsetter å vokse.
 • Borrelia lymfocytom på øreflippen. Dette er en hevelse som er rød og får flippen til å henge ned. Ses ofte hos barn som rammes.
 • Kvalme
 • Svimmelhet
 • Stivhet i nakken
 • Feber
 • Lymfeknuter som er infisert
 • Hjerteproblemer

Det finnes også alvorligere symptomer som kan oppstå etter et flåttbitt, men som ikke er så vanlige. Dette gjelder spesielt hvis du går tidlig inn med en penicillinkur allerede ved milde symptomer. Hvis du lar infeksjonen spre seg ukontrollert i kroppen og nervesystemet og hjernen blir berørt, er det et faktum at det kan føre til permanent uførhet. Men som sagt er dette veldig sjeldent og ingen grunn til å aldri gå ut i skog og mark der flåtten lever sine liv.

Er dette Borrelia?

Visst, onlineinformasjon er bra, og at du kan spørre doktor Google, men ikke diagnoser deg selv ved å lese på nettet. For eksempel kan du velge å ta en borrelia-test for raskt å finne ut om det er Borrelia eller ikke. Det kan ikke betraktes som bortkastet tid å ta en test eller å gå til legen. Selv om det mest sannsynlig vil bevise at du ikke har blitt smittet, er det viktig at du sjekker etter ett bitt som kan ha gitt deg eller et barn en rødhet eller hevelse. Dette spesielt når flere borrelia-symptomer oppleves.

Det er ikke vanskelig å avgjøre om du har blitt rammet, så det kan virke galt å ignorere saken og risikere bivirkninger som kan ta lang tid å helbrede. Selv om du faktisk ikke har sett en flått på kroppen din, kan du ha blitt bitt. Hvis du etter et opphold i skog, høyt gress eller andre steder der flåtten er, eller ser rødhet, vil du definitivt ha et profesjonelt svar på om det er Borrelia.

Hvordan får jeg og hvordan kan jeg unngå Borrelia?

Du får ikke en borrelia-infeksjon så lett. Du må først bli bitt av en flått som er smittsom, og bittet skal være slik at infeksjonen lykkes å ta seg inn i din kropp. Det skjer at flått som bærer på smitte biter, men at bakterien ikke kommer inn i kroppen fordi dyret blir fjernet raskt. I lys av dette er det virkelig tilrådelig å være oppmerksom. Har du tatt en tur i skogen og gått i litt høyt gress bør du sjekke om du fikk med en uvelkommen gjest. Med en god flåttplukkere blir du raskt av med flåtten og risikoen for at smitte skulle ha kommet inn i kroppen blir betydelig redusert.

Flåttplukker er bra å bruke da det gjør det mulig å få ut dyret i ett stykke og på en stødig måte. Hvis deler forblir, har du ikke eliminert risikoen for infeksjon. Det skal man tenke på både når det gjelder mennesker og dyr.

Det finnes flått over hele Norge. Det er bare i Nord-Norges innland at du kan unnslippe de blodtørstige, små dyrene. Spesielt på den norske kysten må du være forberedt på å få bitt hvis du går rundt i tette naturområder med bare ben. Det er anslått at rundt en tredjedel av alle flått funnet i Norge bær på infeksjonen, og at 1 bitt av 150 forårsaker infeksjonen. Det er med andre ord ikke helt uvanlig, men det skjer heller ikke ved hvert flåttbitt.

Om man klær seg i lange bukser, sokker, lange ermer og til og med støvler, så blir det vanskeligere for flåtten å komme i kontakt med huden. Selv om de skulle klare å klatre inn i en støvel, så rekker de ikke frem under sokker og bukser før man har ristet bort de og vasket seg etter turen. I perioder når man tilbringer mye tid ute, må du se over kroppen på deg selv, barn og kjæledyr daglig. Flåtten synes bra, og også flåttbitt som kan føre til infeksjon.

Om du har husdyr

Hvis du har katt eller hund som regelmessig er utendørs, er det fare for at dyret kommer hjem med flått. Hvis du ikke har vane med å sjekke dyrets pels daglig, kan du først merke flåtten da den har vokst seg større og ser litt ut som en væskefylt blære i grønnblå farge. Det er viktig å fjerne flåtten å gjøre det på riktig måte. Lær deg mer om hvordan du fjerner flått på kjæledyr og sørg for at ingen deler forblir i dyrets hud. Husk at pelsdyr kan komme hjem med flått som beveger seg fritt i pelsen og er klare til å klatre videre til folk som finnes i husstanden. Vær også oppmerksom på å vaske hender og flåttplukkeren etter du har tatt deg av flåtten.

Hvis kjæledyr får sove i senger, sofaer og andre steder hvor man sitter og hviler sammen, øker risikoen for å bli bitt. Hjemme er du ikke på samme vakt som i skogen. Du bruker ikke støvler, sokker og lange bukser i alle situasjoner, så kjæledyr er en ekstra risiko i flåttsesongen, som strekker seg fra tidlig vår til sen høst.

Lær barn å være oppmerksom på flått

En fin måte å beskytte seg mot flåttbitt og Borrelia er å sørge for at barna lærer mer om å oppdage bitt og de små svarte dyrene. Barn kan undersøke kjæledyr daglig og også snakke når de tror at de selv har blitt bitt. Hvis du ikke lærer barna om flått og bitt, er det fare for at de ikke snakker om å bli bitt. Da kanskje du ikke kan se sammenhengen mellom symptomene og flåttbittet, noe som kan føre til at det ikke blir behandlet riktig i tide.

Tenk bare på å forklare på en rolig måte og ikke skremme barna fra å være ute på grunn av flått. Det er viktig å huske at det ikke er noen stor trussel, spesielt når du håndterer bitt på riktig måte. Når barn er oppmerksomme og aktivt undersøker seg selv og kjæledyr, kan man i stor grad eliminere risikoen for å rammes av Borrelia. Så en liten flåttsamtale samt en enkel leksjon i flåttplukking er virkelig en god investering i familiens helse.

Borreliaen er et faktum, hva gjør vi nå?

Når du har fått bekreftet med en borrelia-test eller hos legen at du har blitt smittet, så er det behandling med antibiotika som gjelder. Om det bare er rødhet i huden bør du raskt bli frisk igjen, men når infeksjonen har spredt seg i kroppen kan det kreve litt mer og du kan forvente en lengre tilfriskningstid. Betennelser som fører til skadet hud eller andre problemer kan også kreve andre typer av behandlinger hvis du for eksempel får problemer med smerte eller kløe.

Det er viktig å snakke med en fagkyndig lege om hvordan man skal behandle på beste måte og hvordan man kan lindre sykdommer i følge av dette, som kan ha vært forårsaket av sykdommen Borrelia. Det finnes en kronisk form for Borrelia som kalles Borrelia artritt. Dette er en tilstand av sykdom som kan oppstå hvis du ikke behandler borreliaen når den først oppdages. Hvis man får kronisk Borrelia så er det viktig å håndtere det på riktig måte slik at du kan leve et så normalt liv som mulig.

Man kan ikke bli immun mot Borrelia

Det er utrolig viktig å forstå at du ikke kan bli immun mot Borrelia. Hvis du har fått infeksjonen en gang, kan du få den igjen. Et nytt flåttbitt kan forårsake samme problemer, så bare for at du har blitt behandlet en gang, kan du ikke slappe av og slutte å kontrollere huden din etter ditt opphold i naturen. Det finnes ingen vaksine mot infeksjonssykdommen, og derfor kan ingen gå sikkert.

Absolutt kan du nesten gjøre det umulig å bli smittet hvis du ikke har kjæledyr og aldri går ut i naturen, men det er ikke et sannsynlig scenario. Man kan aldri bekjempe flåtten helt, så det er best å lære gode hudkontrollsprosedyrer, søke hjelp og ta borreliatester umiddelbart hvis du ser rødhet.

Dette visste du kanskje ikke om Borrelia...

Borrelia er en infeksjonssykdom som får mye oppmerksomhet i Norge, men det kanskje finnes saker du ikke visste. Her er noen fakta som du bør være oppmerksom på:

 • Borrelia anses av mange forskere å være den mest kompliserte typen bakterie vi kjenner så her langt. Man sammenligner faktisk den med HIV.
 • Antibiotika fungerer bra for å redusere symptomene, men faktum er at man ikke er helt sikker på at man kan bli helt fri for bakterien med antibiotika.
 • Man har under senere år innsett at borreliaen finnes i mange flere internasjonale flåttpopulasjoner enn man først trodde.
 • Det er ikke sikkert at en første blodprøve viser at du har bakterien i kroppen din, siden borrelia i cyste-form ikke frigjør noe DNA. Man kan derfor trenge flere borrelia-tester for å komme frem til riktig diagnose.
 • Flåtten kan medføre andre infeksjoner, ikke bare borreliabakterier.
 • Borreliabakterier er mestere på å komme seg til steder i kroppen der immunsystem og antibiotika ikke har full effekt.
 • Det er ikke bare flått som sprer Borrelia. Bakterien kan også komme fra andre insekter som biter, som mygg.
Onlinezon AB
Rönnowsgatan 8c
252 25 Helsingborg SWEDEN
Sikker betaling med:
KlarnaVisa / Mastercard
Ekspresslevering med:
Levering med Bring
Besøk oss på Facebook og Instagram for å se våre siste tilbud.
Onlinezon AB
Organisationsnummer: 559020-1470
Quicktest SverigeQuicktest DenmarkQuicktest FinlandQuicktest BelgiumQuicktest Europe
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram