Direkt i postkassen
Fri retur
Fri frakt över 395kr

Eggløsning

De fleste vet at kvinnens eggløsning er avgjørende for at en graviditet skal skje. Men hva er egentlig en eggløsning og hva er det som skjer i kroppen din? Nedenfor finnes informasjon som er verifisert og godkjent av en overlege innen obstetrikk og gynekologi.

Her går vi på dypet innen emnet og prøver å gi deg svar på alt om eggløsning og befruktning gjennom vaginalt samleie.

Her kan du lese om eggløsningstest.

Menstruasjonen

Alle fertile jenter/kvinner har en mer eller mindre regelmessig menstruasjon. Det vanligste er at menstruasjonen inntrer hver 28. dag, men tiden kan variere noen dager til og fra, for hver enkelt person.

Den såkalte menstruasjonssyklusen regnes fra den første dagen i menstruasjonsperioden til den første dagen i neste menstruasjonsperiode. Eggløsningen oppstår ca 14 dager før menstruasjon.

Noen dager før og etter eggløsning har du en god sjanse til å bli gravid. Vet du ikke når din eggløsning skjer? Her kan du bruke vår populære Eggløsningskalender.

Hvordan fungerer eggløsningen?

Eggløsning oppstår ca 14 dager før menstruasjon. Det modne egget løsner seg fra eggstokken og glir ned i egglederen. Livmorens slimhinne fortykkes og vokser slik at den kan gi næring til et befruktet egg. Hvis det ikke forekommer befruktning, brister slimhinnen og kommer ut som en menstrual blødning omtrent 14 dager etter at eggløsningen har funnet sted.

Eggløsning styres av hypofysen i hjernen som avgir hormoner i blodet, og forårsaker at eggstokkene og livmorslimhinnen reagerer og i sin tur begynner å produsere sitt eget hormon. Dette hormonet kalles østrogen og påvirker eggstokkene slik at egget modnes i blæren. For at eggløsning skal skje, må det imidlertid være nok østrogen i blodet.

Hvis nivåene er utilstrekkelige, kan livmorens slimhinne fortsatt vokse, men ingen egg løsner.

Når egget løsner, dannes såkalt carotidhormon i livmorslimhinnene. Prostogen, som det også kalles, er en slags forløper for østrogen og forbereder slimhinnene for befruktning. Østrogenet påvirker slimhinnene som blir mindre kompakte, og dermed kan sæden lettere trenge inn og nå egget. De får også lettere å overleve i skjeden og kan bo der i opptil en uke. Dette betyr at befruktning kan skje.

Skjer eggløsningen alltid under menstruasjon?

Nei, en menstruell-lignende blødning kan oppstå selv om eggløsningen ikke har funnet sted ukene før. Når eggløsning oppstår løsner slimhinnen og menstrualblødningen kan bli litt mer rikelig og litt lengre enn når egget ikke løsner. Eggløsning skjer altså ikke ved hver menstruasjon, og det er ingenting du trenger å bekymre deg for.

Hvis egget ikke befruktes, så trengs ikke det gule legeme, da krymper det istedenfor og hormonene minsker.

Menstruasjonsyklusen fortsetter akkurat som vanlig og etter cirka 14 dager kommer din menstruasjon tilbake.

Når under eggløsningen er det størst sjanse for å bli gravid?

Eggløsningen varer bare i en kort periode av menstruasjonssyklusen. Et ubefruktet egg lever bare i omtrent en dag i egglederen, etter det dør det.

Naturen er imidlertid smart, og spermier kan derfor leve i flere dager i skjeden i påvente av et egg de kan befrukte. Den største sjansen for å bli gravid er naturligvis om sædestømmingen, via vaginalt samleie, skjer samtidig som eggløsningen, det vil si på dagen når eggløsningen skjer. Det finnes også god sjanse i perioden; to til tre dager før eggløsning, til en dag etter.

Om befruktningen

Å prikke inn eggløsningen helt nøyaktig er ofte vanskelig.

I stedet for å forsøke å prikke inn eggløsningen anbefaler vi at du har et normalt samliv med samleie to til tre ganger i uken.

Noen par kan dessverre ha problemer med å bli gravid, men åtte av ti som har regelmessig samleie, klarer å bli gravid innen ett år.

Spermiens vei til egget

I mannens testikler er det umodne celler som gjennom det mannlige hormonet testosteron kan utvikle seg til sædceller. Spermiene består av et hode med arvsmasse (arvelig anlegg) og en lengre hale som spermien bruker til å ”svømme” inn i livmoren.
Ved sædutløsning blir flere hundre millioner spermier injisert i skjeden, men bare en vil bli vinneren og befrukte egget.

Spermier kan overleve i livmoren i opptil fem døgn. Ved eggløsning er tilstanden gunstig for at sædcellene trenger inn i livmorhalsens slimhinner og befrukter egget. Spermier dannes konstant og ferdige sædceller kan lagres i testiklene i flere uker. En sæduttømming kan derfor befrukte et egg uansett når den oppstår. Det viktige er bare at det sammenfaller noenlunde med kvinnens eggløsning.

Er det mulig å forårsake en eggløsning medisinsk?

Ufrivillig barnløshet avhenger ofte av at kvinnens eggproduksjon ikke fungerer tilfredsstillende. Årsaken kan også være hormonelle forstyrrelser. I dag finnes det medisiner som påvirker eggstokkene, slik at eggløsningen skjer lettere.

Disse legemidlene gis av gynekologer og spesialister i obstetrikk. Det aktive stoffet i medisinen, klomifen, stimulerer eggstokkene og hjelper eggene til å modne og løsne.

Eggløsningen skjer vanligvis fire til ti dager etter avsluttet tablettkur. I løpet av den tiden er det viktig at du har vaginalt samleie for å maksimere sjansene for å bli gravid. Du kan enkelt sjekke nøyaktig når eggløsningen skjer ved hjelp av vår pålitelige eggløsningstest.

Det er således mulig å øke sjansen for eggløsning og graviditet ved medisinske midler. Du kan imidlertid ikke øke antall egg fordi hver kvinne har fått et visst antall egg fra fødselen av.

Kan jeg selv kontrollere om jeg har eggløsning?

Du kan kjøpe en eggløsningstest her på Quicktest.no eller på et valgfritt apotek.

Hvis du ikke vil gjøre det, kan du selv prøve å sjekke om du har eggløsning på to måter: skjedesekret og temperatursmåling.

Skjedesekretsmetoden

Ta litt sekret fra skjeden på pekefingeren, og trykk deretter fingeren mot tommelen og trekk deretter fingrene fra hverandre. Hvis det oppstår en tynn, slimete tråd, ca 3 til 6 centimeter lang før den går i stykker, er det et godt tegn på at du har eggløsning.

Ved eggløsning endres nemmelig skjedesekretet seg, det blir mer gjennomsiktig. Utseendet påminner mye om rå eggehvite og er trådlignende og seigt. Ved eggløsning kan sekretet også forekomme mer rikelig.

Temperaturkontroll

Ved eggløsning stiger kroppens temperatur med 0,3 til 0,5 grader. Ta temperaturen om morgenen umiddelbart når du våkner i noen dager. Hvis du har en litt forhøyet temperatur, er det en tydelig indikasjon på eggløsning. Vær imidlertid oppmerksom på at andre faktorer som infeksjoner og stress også kan påvirke kroppstemperaturen.

Ingen av disse to metodene er helt sikre, men du får forhåpentligvis en god indikasjon på at du har eggløsning. En kunnskap som kan være svært verdifull hvis du planlegger å bli gravid.

Gjør eggløsning vondt?

Noen kvinner kan oppleve litt smerte eller ubehag i den nedre delen av magen. Brystene kan også føles ømme og anspente. Men de fleste legger ikke merke til noe i det hele tatt. Noen mennesker opplever litt utflod som av sin natur kan være tregtflytende, trådlignende og gjennomskinnelig. En liten blødning kan også forekomme.

Den beste måten å få mer kunnskap om sin eggløsning er å holde jevnlig kontroll over menstruasjonssyklusen. Skriv regelmessig når menstruasjon oppstår hver gang. Da vet du når det er tid for eggløsning og kan maksimere sjansene for å bli befruktet.

Når har man eggløsning?

 • Eggløsning skjer altså ikke i forbindelse med menstruasjonsperioden, men når du har den avhenger av hvordan menstruasjonssyklusen din ser ut. En menstruasjonssyklus kan vare i alt fra 25-32 dager, vanligvis forekommer eggløsningen ca 11 dager etter den første dagen i menstruasjonen hvis du har en regelmessig syklus (ca 25 dager). Hvis du har en syklus på ca 28 dager, kan eggløsningen finne sted opptil 16 dager etter menstruasjonens første dag.

  Imidlertid skal det legges til at det er vanlig med uregelmessige menstruasjonssykluser, langt fra alle kvinner har regelmessig mens. Med andre ord er det ikke rart om menstruasjonsperioden din ikke kommer til samme tid hver måned. Men hvis du er vant til å ha en regelmessig menstruasjon, men plutselig opplever alvorlige uregelmessigheter, kan du alltid kontakte en lege for rådgiving.

Hvor mange dager varer eggløsningen?

 • Normalt foregår eggløsning under en dag, men merk at du kan bli gravid både før og etter da spermiene til mannen lever i opptil 2-5 dager i kvinnens kropp.

Hvordan beregner jeg min eggløsning?

 • Hvis du er usikker på når du har din eggløsning, kan du alltid finne ut når den kommer neste gang, men husk at dette ikke er en nøyaktig beregning og du bør alltid beskytte deg mot uønsket graviditet. Bruk gjerne vår populære kalender her

  Menssyklus på ca 25 dager: eggløsning skjer ca dag 9-13

  Menssyklus på ca 28 dager: eggløsning skjer ca dag 12-16

  Menssyklus på ca 34 dager: eggløsning skjer ca dag 18-22

Hva skjer etter eggløsning?

 • Etter eggløsning ledes egget gjennom egglederne til livmoren hvor slimhinnen i livmoren er klar til å motta det. Hvis egget ikke er befruktet, vil kroppen støte bort det sammen med slimhinnen, dette er en blødning som kalles menstruasjon. Etter menstruasjonen, vil du få en ny eggløsning, hvorpå det modne egget blir ledet til livmoren igjen.

  Hvis egget har blitt befruktet, vil det i de fleste tilfeller forbli i livmoren og vokse – les mer om graviditet her.

Hva skjer ved en eggløsning?

 • I motsetning til hva mange tror, ​​skjer eggløsning og mensen ikke samtidig. Like etter mensen, vil mengden av hormoner i kroppen din øke, disse hormonene påvirker dine eggstokker og hjelper egget å modnes i sin blære. I denne perioden kommer eggstokkene til å produsere mer østrogen, dette hormonet gjøre det lettere for sædcellene å komme inn i livmoren for å befrukte egget.

  Egget er innelukket i en blære i eggstokkene, når den er moden vandrer den gjennom egglederne ned til livmoren. Kroppen vil også produsere et hormon som er betegnet LH, hormonet virker som et signal mellom hjernen og eggstokkene som gjør seg klar for eggløsning.

  Når kroppen signalerer at egget er moden, kommer blæren som omgir egget til å sprekke, nå dannes enda et hormon som kalles progestin. Dette hormonet hjelper kroppen til å gjøre livmoren klar til å motta et egg, slimhinnen i livmoren vokser og skaper et miljø hvor egget kan sette seg fast.

  Alle kvinner er forskjellige og opplever eggløsning på forskjellige måter. Noen føler ikke noe i det hele tatt, mens andre har mer ubehag og smerte i denne perioden. Det er også vanlig at du opplever en mindre og kortere blødning under eggløsningen. Skulle du kjenne uro, alvorlige ubehag eller smerter, kan du alltid ta kontakt med din gynekolog, klinikk eller jordmor for å få råd og hjelp.

Quicktest Onlinezon AB
Landskronavägen 729
257 30 Rydebäck SWEDEN
Besøk oss på Facebook og Instagram for å se våre siste tilbud.
Quicktest Onlinezon AB
Organisationsnummer: 559020-1470
Quicktest SverigeQuicktest DenmarkQuicktest Finland
kundeservice@quicktest.no
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram