Glutenintoleranse

Glutenintoleranse - generell informasjon

Gluten finnes i hvete (også durumhvete), rug, bygg, spelt (dinkel), kamut og kryssninger av de ulike kornsortene. Å være glutenintolerant betyr at tarmen er sensitiv for gluten. Det er viktig å forstå at glutenintoleranse ikke bare forårsaker ubehag. Dersom den som er sensitiv utsettes for glutenrike produkter kan det til slutt føre til en tarmskade. Det er viktig å avgjøre om det dreier seg om en intoleranse eller cøliaki som det også kalles for. Med en glutentest kan man få svar på om antistoffene som frigis i kroppen ved intoleranse finnes i blodet. Det er viktig å kontakte en lege om man mistenker glutenintoleranse.

Hva er glutenintoleranse?

Glutenintoleranse, cøliaki, er en autoimmun sykdom, noe som betyr at immunsystemet angriper eller vender seg mot sin egen kropp og det oppstår symptomer.

I tilfeller av glutenintoleranse dannes antistoffer mot glykoproteinet som finnes i gluten. Dette fører til skader på tynntarmens slimhinne. Dette er ikke det samme som glutenallergi. Det finnes egentlig bare en form for intoleranse mot gluten, men man kan ha ulik sensitivitetsgrad. Dette betyr at noen kan ha sykdommen uten å merke det i like stor grad som andre. Det kan derfor være lurt å få en glutenintoleranse test utført slik at kosten kan omlegges i god tid og ytterligere tarmskader kan forhindres.

Hvem kan bli rammet av glutenintoleranse?

Både barn og voksne kan rammes av glutenintoleranse. Man har sett at de som er diagnostisert med sykdommen cøliaki er genetisk utsatt for sykdommen. Hvis det finnes i familien så er det grunn til å være litt ekstra årvåken. Man kan få glutenintoleranse som barn eller senere i livet. Symptomer kan oppstå hurtigere ved å spise mer mat som inneholder gluten. Med en enkel test mot glutenintoleranse kan man raskt finne ut av om det finnes en sensibilitet. Får man denne kunnskapen på et tidlig stadium så kan det være en fordel, spesielt i kommende kontakt med helsevesenet.

Det kan noen ganger oppleves slik at medier og kosteksperter ser negativ på gluten. Dette er trolig på grunn av kosttrender der man ser brød og karbohydrater som problematisk. Selv om du innser at du føler deg bedre med en kost som inneholder mindre melprodukter, betyr det ikke at du er allergisk mot gluten eller at du lider av glutentoleranse.

Symptomer på cøliaki

Når tarmen ikke kan absorbere næringsstoffer som vanlig kan det føre til flere symptomer.
Hvis din tarm er sensitiv for gluten, fører det ofte til en eller flere symptomer som:

  • Løs mage
  • Oppblåst mage
  • Vondt i magen
  • Raskt vekttap
  • Tretthet og nedstemthet
  • Oppkast og kvalme
  • Blemmer i munnen
  • Blemmer på kroppen
  • Vondt i kroppen
  • Fertilitetsproblemer

Hvis du opplever ett eller flere av disse symptomene, kan det bety intoleranse mot gluten.
Med en glutentest får du raskt svar på spørsmålet.

Ikke enkelt å stille diagnosen

Det er ikke helt enkelt å diagnostisere glutenintoleranse. Det er enklere å utelukke glutenintoleranse med en antistoffstest. Hvis du har sensitiv mage og mistenker at det har med en intoleranse mot gluten å gjøre, kan du starte med å ta en test. Hvis glutentesten utelukker gluten som årsak, bør du gå videre og undersøke andre mulige årsaker til problemene.

Hvordan behandler man glutenintoleranse?

Det finnes bare en behandling som fungerer mot glutenintoleranse, og det er å utelukke gluten helt fra kostholdet. Det finnes ingen snarveier eller medisiner. Du finner gluten i kornsorter som hvete (også durumhvete), rug, bygg, spelt (dinkel), kamut og kryssninger av de ulike kornsortene. De som har en glutenintoleranse kan prøve havre i kosten. Denne typen havre er spesielt produsert slik at den ikke inneholder spor av hvete, rug eller korn. Slik havre får være merket "glutenfri".

Du kan leve et liv med god mat og uten ubehag selv om du er glutenintolerant. Hvis du får sykdommen konstatert, så finnes det mye hjelp å få fra kostholdsrådgivere og leger som er eksperter på cøliaki.

Onlinezon AB
Rönnowsgatan 8c
252 25 Helsingborg SWEDEN
Sikker betaling med:
KlarnaVisa / Mastercard
Ekspresslevering med:
Levering med Bring
Besøk oss på Facebook og Instagram for å se våre siste tilbud.
Onlinezon AB
Organisationsnummer: 559020-1470
Quicktest SverigeQuicktest DenmarkQuicktest FinlandQuicktest BelgiumQuicktest Europe
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram