+46 (0)42-4008700

042-4008700

Direkte i postkassen

100% garanti

Fri frakt

Fri retur

I denne artikkelen har vi samlet alle mulige opplysninger for de som ønsker å bli eller er gravide. Du vil lære alt om hvordan du maksimerer sjansene dine for å bli gravid, hvordan de ulike stadiene av graviditeten utvikler seg, forløsingen og mye mer.
Alt du trenger å vite om en graviditet helt enkelt!

Denne teksten er verifisert og godkjent av en overlege innen obstetrikk og gynekologi.

Her kan du lese om graviditetstest.

Menssyklus og eggløsning

Selv om det i dag finnes andre metoder, så er graviditet på naturlig vis via samleie det vanligste. For å lykkes med befruktningen så er det mye som skal stemme. Faktisk så er det slik at det bare er et par dager i menstruasjonssyklusen du har mulighet for å bli gravid. En menstruasjonssyklus varer mellom 21 til 32 dager og ca 14 dager før menstruasjon skjer eggløsningen. Da har egget modnet i eggstokkene mens livmorens slimhinne har vokst for å kunne motta et befruktet egg.

Under cirka 3 dager før, til 1-2 dagar etter eggløsning er sjansene å bli gravid relativt gode.

Det modne egget har da løsnet fra eggstokken og glidd lenger ned til egglederen, hvor det venter på å bli befruktet av sædceller. Hvis det ikke forekommer en befruktning under eggløsning, støter kroppen ut slimhinnen som en normal menstrasjon rundt to uker senere. Menstruasjonssyklusen begynner så igjen og ca to uker senere er det på tide for en ny eggløsning.

Hvordan maksimerer jeg sjansene mine for å bli gravid?

Det er veldig viktig å ha oversikten på sin egen syklus å vite nøyaktig når eggløsningen foregår. En enkel måte er å notere menstruasjonen hver måned i en kalender. Deretter vil du se om menstruasjonstiden din er regelmessig eller ikke, og kan regne ut når eggløsningen skjer. For eksempel, hvis du har en 28-dagers menstruasjonssyklus, skjer eggløsningen dag 14 i syklusen.

Det kan imidlertid variere fra dag til dag, og i stedet for å bare prøve å ha samleie på ”eggløsningsdagen” anbefaler vi at du og din partner har et normalt samliv med samleie 2-3 ganger i uken. Dere prøver da ikke å forsere graviditeten, noe som kan være hemmende, men kommer svært sannsynlig å lykkes med å bli gravid innen et år. Åtte av ti par som har et normalt samliv med ubeskyttet vaginalt samleie 2-3 ganger i uken blir gravid innen ett år.

Graviditet

Graviditet – en lykke for mange par

Kosthold og regelmessig mosjon fremmer fertiliteten

En annen viktig faktor ved å prøve å få til en graviditet er kosthold og mosjon. Det kreves ikke store oppoffringer for deg og din partner, men det er viktig at dere begge prøver å leve sunt og avstå fra tobakk, for mye alkohol og usunn mat. Det er viktig å spise et allsidig kosthold inkludert frukt og grønnsaker slik at du ikke lider mangel av noen næringsstoffer.

Overvekt hindrer fruktbarhet hos både menn og kvinner, og det er derfor godt at dere regelmessig rør på dere og unngår fet mat, søtsaker og brus på mest mulig måte. Spesielt viktig er mineralene sink og selen. Selen gjør det lettere for livmorens slimhinne å slippe gjennom spermiene. Zink bidrar til å holde fruktbarheten i gang og regulerer også det mannlige kjønnshormonet testoseron.

Stress er heller ikke bra for fertiliteten. I vårt anstrengte, samfunnsmessige tempo med høye krav, konstant tilkobling og masse som skal rekkes, er det nesten uunngåelig at vi blir stresset. Det kan da være lurt å skaffe seg en vane som gjør at du føler deg mindre stresset. For noen kan en joggetur fungere, for andre yoga og for noen å slappe av med en god bok eller et parti sjakk. Prøv å finne din/deres stress-senker i hverdagen og gjør det til en regelmessig vane. Å sove godt er også veldig viktig. God søvn styrker kroppens evne på alle nivåer og gjør oss mindre sensitive og mer motstandsdyktig mot stress.

Menn som ønsker å bli fedre, bør ikke utsette pungen for overdreven varme. Når temperaturen stiger i testiklene, dannes mindre sæd. Unngå å ha tette bukser, pass på at materialet puster og ikke bade for varmt.

Røyking og alkohol

Alkohol skader spesielt cellene hvor spermiene dannes. Det påvirker både kvaliteten og antall spermier på en negativ måte.
I tillegg har alkohol en negativ effekt på testosteronnivået og reduserer sexlysten. I det lange løp kan en mann med overdreven alkoholforbruk bli impotent. Det anslås at om lag en tredjedel av mannlig sterilitet skyldes alkohol. Også kvinners fruktbarhet påvirkes veldig mye av for mye alkohol. Det kan føre til mangel på menstruasjon (amenoré), lutealfaseforstyrrelser og mangel på eggløsning.

Røyking påvirker både kvinners og menns fruktbarhet betydelig. For kvinnens del hemmes eggløsningen og produksjonen av hormonet progesteron fra det gule legeme synker. Hormonet er nødvendig for at det befruktede egget skal feste til livmorveggen. Det spiller også en betydelig rolle i de første ukene av svangerskapet når morkaken utvikler seg. Forskning viser at det tar lengre tid for kvinner som røyker for å bli gravid. Sjansene for graviditet gjennom testrørsbefruktning er også verre.
Menn som røyker, produserer mindre spermier. Kvaliteten på disse spermiene er også verre.

Gravid i vecka 32

Gravid i uke 32

Ha sex hvordan og når dere vil

En myte som florerer er at det ikke er bra å ha sex for ofte, kvaliteten på mannens sæd eroderes. Det er ikke sant i det hele tatt; Moderne undersøkelser peker på at regelmessig utløsninger for mannen hjelper spermiene til å skapes og de nyproduserte spermiene er mer nysgjerrige og alarmerende enn de ”gamle” som har vært i testiklene i noen uker. Det spiller heller ingen rolle hvilken posisjon du bruker, spermiene finner veien til egget like enkelt i alle typer samleieposisjoner.

Et barn blir til

I begynnelsen av denne artikkelen har vi tatt opp eggløsningens avgjørende rolle i evnen til å bli gravid. Vi vil nå gå litt dypere inn i hva som skjer når egget befruktes og graviditetens første tid. I eggløsningen glir egget ned og blir fanget av eggledernes trakt.

Egget er plassert i den ytre delen av egglederen hvor det er god plass. Det er omgitt av et klebrig skall av næringsceller i dens masse er eggcellen beskyttet. Under eggløsning er egget befruktningsbart i bare en dag. Spermiene kan imidlertid leve i egglederne i flere døgn og ”vente på” den rette muligheten til å befrukte egget.

Ved et vaginalt samleie kastes ca 500 millioner sædceller mot livmorshalsens åpning, oppe i skjedens øvre del. Spermiene svømmer da opp fra skjeden gjennom livmortappen (livmorshalsen) til egglederen. Det kan ta alt fra en halv time til noen timer før de første spermiene har avklaret den 15-18 cm lange reisen fra skjeden til egglederen.

Hvis de møter et egg, kan den vinnende spermien trenge inn i eggskjellet og inn i eggets indre celleplasma. Den kjemiske sammensetningen av egget vil da endres slik at andre spermier utelukkes. Om det ikke finnes et egg, så kan spermiene overleve opptil en uke i egglederen i påvente av et egg å befrukte.

Første trimester uke 1-13

Etter befruktning og implantering av egget i livmoren skjer utviklingen svært rask. Fosteret består av to cellelag. Organer og kroppsdeler utvikles gradvis fra disse. Hjertet er det første organet som dannes og det slår bra allerede de første ukene. Øyelokk, øretipper, munn og nese tar også form i løpet av første trimester. Innvendig utvikles tarmene. Fosteret er på dette stadiet omtrent på samme størrelse som en bønne, men utviklingen går fort.

I løpet av denne tiden er det vanlig at kvinnen føler seg dårlig, trøtt og kanskje litt deprimert. Det er helt normalt. Hvis du har fått bekreftet at du er gravid, kan det være lurt å kontakte en jordmor for en første ultralyd som allerede tas i uke 18.

I uke 18 får du også gjøre et så kallet KUB-test, da kontrollerer legen at barnets kromoppsetting er normalt.

Spontanabort

Dessverre forekommer spontanabort relativt ofte, at graviditeten avbrytes ufrivillig ved at fosteret blir avvist fra livmoren. Spontanabort skjer hovedsakelig i løpet av de tolv første ukene av svangerskapet. Spontanabort kan skje uten at du merker noe i det hele tatt eller kanskje forvirre det med din mens eller en ekstra liten menstrual blødning. Det betyr ikke at det er noe galt med kvinnens kropp, men hovedsakelig fordi egget ikke deler seg som det burde eller ikke fester nok til livmorveggen. Foreldrenes alder og sykdomshistorie kan også spille en viss rolle i denne konteksten. Hvis du får gjentatte spontanaborter, kan du gjennomgå en barnløshetutredelse, som er en undersøkelse av kvinnens egg og mannens spermier for å undersøke om det er genetiske, arvelige eller kromosomrelaterte faktorer som påvirker.

Dine muligheter for å bli gravid igjen påvirkes vanligvis ikke av en spontanabort. Ofte kan du bli gravid igjen etter bare et par uker.

Symptomer på spontanabort er ofte:
• Blødning fra underlivet
• Smerter i magen/underliv
• Noen ganger synes slimlignende blodklumper i blødningen

Spontanabort er vanligvis ikke farlig for den gravide kvinnen, men kan selvfølgelig være mentalt stressende og traumatisk. Det er viktig å få god støtte fra helsepersonell og nærstående når en spontanabort oppstår. Dette gjelder spesielt hvis det skjer sent i svangerskapet (etter den 12. uken av svangerskapet).

Abort

Abort er et avbrytende av graviditeten på frivillig basis. I Norge tillater lovgivningen abort t.o.m. uke 18. Etter attende uke må det være spesielle grunner til abort.

Dette kan omfatte sykdom hos moren, misdannelse eller alder. Grensen for abort av spesielle grunner er i uke 22.

Medisinsk og kirurgisk abort

Frem til og med uke 12 i svangerskapet er det mest vanlig å gjøre en medisinsk abort. Du vil da motta et legemiddel på abortklinikken som vil avslutte fostrets liv gjennom sammentrekninger i livmoren. Etter noen timer frigjøres fosteret ut fra livmoren som en blødning. Du blir på klinikken under tiden og har alltid rett til samtalsstøtte både før og etter at den medisinske aborten har blitt utført.

Ved kirurgisk abort, utført etter uke 12 eller 13, går kirurgen inn via livmorhalsen og skraper eller suger fosteret bort med en skrape eller sugekateter.

Selve inngrepet tar bare noen få minutter. I sjeldne tilfeller kan det være nødvendig med en ytterligere skraping, men det er uvanlig. Du er søvd under operasjonen og kan hvile ut i abortklinikken noen timer etterpå før du kan gå hjem. Kirurgiske aborter blir ofte opplevd som mer stressende både mentalt og fysisk. En god støtte er viktig for at du skal orke å gå videre i livet.

Det er deg som gravid kvinne som bestemmer over din rett til abort t.o.m. uke 18. En abort påvirker ikke muligheten for å bli gravid i fremtiden.

Andre trimester uke 14-27

Under denne delen av svangerskapet føler de fleste seg mye bedre. Trettheten blir ofte blåst bort og mange er fulle av energi i andre trimester.

I livmoren begynner fostrets hår å bli dekket av tynne hårstrå (lanugohår), ved hjelp av dette kan fosteret styre sin egen kroppstemperatur.

Barnet oppfatter nå også mors stemme og hjerteslag. En fantastisk periode som mange kvinner oppfatter som den herligste gjennom hele graviditeten. I andre graviditetsperioden gjør du også ultralyd (valgfritt, men anbefalt) mellom uke 18-20. Du vil da se ditt lille underverk for første gang og kan, hvis du vil, også finne ut av barnets kjønn.

Tredje trimester uke 28-41

Graviditetens slutt begynner nå å krype nærmere og forløsningen nærmer seg. Trettheten begynner å vise seg igjen i denne perioden. Mange begynner også å føle seg klumpete og tunge i takt med at magen vokser. Babyen vokser nå raskt og alle organer utvikles nå fullt ut. Det siste som skjer er utviklingen av lungene.

I løpet av denne trimesteren legger babyen seg ofte med hodet ned, som gjør at du begynner å føle sparker opp mot brystkorgen.

Mange blivende mødre opplever denne perioden som stress både fysisk og psykisk. Støtte fra barnsmorsklinikk og partneren kan være ekstra viktig i løpet av denne tiden, slik at den gravide moren ikke føler seg ensom og forlatt.

Forløsingen

Nå er det tiden dere har ventet på så lenge! Hvis du har hatt aktiv smerte i noen timer med 3-5 minutter mellom smertene er det på tide å reise inn til fødselsavdelingen. Tanken på en fødsel kan være skremmende, spesielt for deg som føder for første gang. Derfor er det bra hvis du og din partner er mentalt forberedt.

Les bøker, tren pusten i henhold til profylaksemetoden eller trene yoga. Forløsningen er ofte lettere å håndtere hvis du har forberedt deg godt og vet hva du kan forvente, men du bør fortsatt være forberedt på at en normal vaginal forløsning, ofte gjør mye vondt til tross for smertelindring.

Forløsningsfasen består av tre faser. I første fase, åpningen, så åpner livmoren seg og barnet trenger ned i bekkenet. I løpet av den andre fasen, utløsningsstadiet, forlater barnet skjeden ved hjelp av verker og kraftige krystninger fra den gravide kvinnen. I den siste fasen, etter forløsningen, kommer morkaken ut.

Å bli foreldre er en omtumlende og fantastisk opplevelse. Livet endres totalt og dere er nå en liten familie. All uro, smerte og stress under graviditeten og fødselen blir overskygget mange ganger av det lille underverket som dere har satt til liv. En fantastisk reise begynner nå.

Ofte stilte spørsmål

Når kan jeg bli gravid?

Å bli gravid kan være like så ønsket som uønsket, så det gjelder å bruke beskyttelse eller ha kontroll over når neste eggløsning oppstår. Kvinner er mest fruktbare i noen dager før eggløsning til ca et døgn etter. Selv om egget kun kan befruktes etter at eggløsningen har skjedd, kan spermier overleve i kvinnen i ca 2 – 5 døgn. Gitt at kvinnen er fruktbar, en kvinne er vanligvis fruktbar fra tidlig tenåring til overgangsalder som vanligvis opptrer i en alder av 50 år.

For å bli gravid, må kvinnen ha eggløsning. Det kan være vanskelig å finne ut når din neste eggløsning vil skje, eller hvis du har uregelmessige menstruasjonsperioder. I disse tilfellene kan du bruke en såkalt eggløsningstest. Dette er tester du kan kjøpe på apoteket eller bestille online her hos oss. Denne testen hjelper deg å vite hvor du er i sykelen din. Disse eggløsningstestene måler hormonet kalt LH, mengden hormon i kroppen vil øke ca 3 dager før eggløsning og testen kan vise hvor nær eggløsning du er. Testene er enkle å gjøre hjemme, de er utstyrt med en stikke som måler mengden LH i urinen. Hvis du heller vil kontakte en gynekolog eller kvinneklinikk, går det selvsagt bra, men de måler ikke mengden LH, men i stedet mengden av carotidhormon.

For å oppsummere når det er lettest å bli gravid;
Svaret er under eggløsningen.
Eggløsningen skjer ca 2 uker før mensen, og det er da det er størst sjanse for å bli gravid. Det finnes eggløsningstest for å finne ut når den er, men en vanlig anbefaling er at man prøver å bli gravid omtrent 17 dager før starten av neste menstruasjonssyklus.

Jeg vil bli gravid, hva er deres beste tips?

Vårt beste tips for alle som ønsker å bli gravide og venter på rett tidspunkt er: slutt og vent! Mange graviditeter skjer når du minst forventer det eller ikke ”prøver”. Det kan bli bedre omstendigheter, men hvis du venter for lenge, kan det også bli vanskeligere å bli gravid. For de som prøver å bli gravid og ønsker å øke sine sjanser, finnes det mange tips, alt fra husmorstips til vitenskapelig forskning.

Tips for å bli gravid:

– Folsyre. Folsyre har vist seg å påvirke fruktbarheten, men den reduserer også risikoen for fosterskader.

– Ha sex 2-3 ganger i uken, ikke glem å ha det gøy samtidig – dere kjenner hverandre og vil ha barn sammen så vis det!

– D-vitamin. Vitamin D får vi i oss ved å være ute i solen ca 30 min/dag. I vintermånedene kan du spise vitamin D-tilskudd.

– Bruk eggløsningsteste for å kartlegge eggløsningen.

– Slutt med tobakk. Røyking kan hemme eggløsning hos kvinner og forringe eggets evne til å feste seg til livmoren.

– Drikk mindre alkohol. Studier viser at eggløsningen kan forringes med alkohol og reduserer sjansene for å bli gravid.

– Tar du noen medisiner? Det finnes medisiner som kan påvirke muligheten for å bli gravid.

– Stress mindre – dette er ikke vitenskapelig, men for vi som jobber i helsevesenet er det generelt kjent hva stress kan gjøre.

– Ha tålmodighet – For mange tar det litt tid før de blir gravid. Hvis dere har forsøkt ordentlig i over et år, (et halvt år hvis kvinnen er over 35 år) eller hvis du har opplevd gjentatte spontanaborter. Søk hjelp.

Når jeg blir gravid - hva skjer da?

Graviditeten innebær store endringer i kroppen og man må tilpasse seg et liv med en raskt voksende mage. Du blir ofte utmattet, så det er viktig å hvile så snart kroppen sier ifra. Tunge løft bør unngås fullstendig under graviditeten. Andre vanlige problemer du møter er kvalme med oppkast, halsbrann og forstoppelse.
Det er også mer vanlig å få urinveisinfeksjoner under svangerskapet, da er det bra å undersøke og behandle det så tidlig som mulig. Da blodtrykket ofte faller i begynnelsen av svangerskapet, kan kvinner med lavt blodtrykk bli yr og svimmel. Det er svært viktig at du ikke overarbeides uten vær forsiktig og hvil så snart du opplever symptomene. Dette er ofte tidlig i svangerskapet, mens i den siste delen er det vanligere at blodtrykket øker og du får energi.

Hva skjer med kroppen min når jeg er gravid?

Mye skjer i kroppen din, det skjer noen forandringer både fysisk og mentalt. Den største forandringen er at morkaken skapes. Et organ som gir næring til fosteret. Fosteret har kontakt med morkaken gjennom navlestrengen, som i begynnelsen er svært kort. Når barnet skal fødes, har den vokst og er ofte en halv meter lang. En annen effekt av graviditeten er at immunforsvaret forverres for å ikke frastøte seg fosteret. Dette resulterer i at du enklere kan bli forkjølet, for eksempel. En bekymring som man ikke kan komme fra, er vektøkningen. Man regner med ca 15 kilo vektøkning ved slutten av svangerskapet, men dette varierer fra person til person. Kroppen legger helt enkelt på seg ekstra fett for å klare å bære vekten av babyen og morkaken. Mot slutten av graviditeten blir brystene også større og kan føles hovne på grunn av den kommende ammingen (hvis du velger å amme).

Men alt ovenfor er helt naturlig, og det er som vi sykepleiere sier; Det er bare å tilpasse seg, men ikke glem å nyte denne unike perioden i livet ditt!