Magesår rammer mange. Ofte ligger en bakterie bak problemet, bakterien heter Helicobacter pylori. Faktisk har om lag 50 til 60% av den voksne befolkningen bakterien Helicobacter pylori. Magesår kan også oppstå av andre årsaker. En enkel test kan vise om Helicobacter pylori finnes i blodet, under beskriver vi mer om magesår og hvordan det behandles. Her kan du lese mer om symptomer.
Et magesår kan blusse opp, og etter noen dager forsvinne igjen, ofte kommer problemene tilbake. Et magesår gir ofte magesmerter i magens øvre del, mange føler også et generelt ubehag. Bakterien som ofte forårsaker magesåret kan leve lenge i kroppen, mange vet ikke engang om det. Etter noen år kan det imidlertid oppstå sår i magen eller tolvfingertarmen. Hvis såret ikke blir behandlet kan det oppstå ulike sykdommer, i noen tilfeller kan det forårsake kreft. Tilstanden kan behandles, det finnes medisiner som bekjemper bakterien, og det finnes også medisiner som reduserer saltsyren som magesekken produserer. Et brustet magesår kan føre til anemi (jernmangel).
Slik gir bakterien Helicobacter pylori deg magesår
I mange år trodde legene at magesår bare kom fra stress, dårlige spisevaner, røyking eller andre livsstilsrelaterte årsaker, men da bakterien ble oppdaget i 1982, oppdaget medisinsk vitenskap at denne bakterien i mange tilfeller var årsaken til magesårene.
Når bakterien vel har tatt seg inn i kroppen, utskilles et enzym (urease) og kroppen reagerer ved å øke produksjonen av saltsyre som angriper magesekksveggen som beskytter magesekken mot den sterke syren som finnes i magesekken. Når bakterien har skadet slimhinnen i magesekken, oppstår et magesår. Magesåret kan forårsake infeksjoner og påvirke hele fordøyelsessystemet.
De fleste smittes allerede som barn, i dag mistenker man at bakterien ofte sprer seg innenfor ens egen familie. Man kan få i seg bakterien gjennom mat eller vann, og den sprer seg sannsynligvis videre via avføring. God hygiene og at alltid vaske hendene grundig etter toalettbesøk minimerer risikoen for smitte.
Behandling
Vanligvis gror magesår av seg selv, mange vet ikke engang at de har hatt et magesår. Dessverre kommer det ofte tilbake, derfor skal et magesår alltid undersøkes og behandles av en lege. Hvis et magesår ikke blir behandlet, kan det utvikle seg til et såkalt blødende eller brustet magesår. Dette kan føre til svært alvorlige komplikasjoner.
Behandlingen som finnes tilgjengelig i dag er effektiv og flertallet blir hjulpet. Behandlingens utforming avhenger av hva som har forårsaket magesåret. I noen tilfeller setter leger inn protonpumpehemmere (omeprazol) sammen med antibiotika.
I andre tilfeller er det tilstrekkelig med protonpumpehemmere. Sistnevnte reduserer mengden saltsyre i magesekken som noen ganger er tilstrekkelig for at magesekkens slimhinne skal helbredes. Hvis magesåret har oppstått på grunn av Helicobacter pylori, blir ofte to forskjellige typer antibiotika brukt. Ofte gis kuren sammen med en protonpumpehemmer til såret helt har forsvunnet.
Magesekken produserer hele 2 liter magesyre om dagen. Denne syren smelter mat effektivt og relativt raskt. Syren skal imidlertid ikke komme i kontakt med andre vev, og derfor har magen en slimhinne som stenger inne den kraftige etsende syren. Når denne slimhinnen blir utsatt for Helicobacter pylori eller hvis magesekken produserer for mye magesyre kan slimhinnen bli skadet, da vil den etsende syren komme i kontakt med vev og et magesår vil oppstå.
Symptomer
Symptomer kan variere og er ofte forskjellige for hver enkelt person. Imidlertid finnes det symptomer som kan betraktes som generelle for magesår, uavhengig av årsaken til magesåret.
Nedenfor beskriver vi de vanligste symptomene og litt lenger ned finner du også de vanligste årsakene til magesår.
En sviende følelse i øvre del av magen - denne kan komme og gå, ofte føles det bedre etter måltid.
I noen tilfeller kan symptomene forverres av mat
Kvalme
Diaré