Slik vet du om du har normalt blodsukker

Holder du et øye med blodsukkeret ditt og hva skjer hvis verdien blir for høy eller for lav? Et stabilt blodsukker er en nøkkel til god helse og viktigere enn mange tror. Et blodsukker som går opp og ned betyr økt belastning på kroppen. På lang sikt kan alvorlige blodsukkersvingninger øke risikoen for å rammes av øyeskader, nyresvikt og hjerte- og karsykdommer.

Blodsukkerbalansen - Hvordan påvirker den oss?

Blodsukker (blodglukose) er kroppens energikilde og finnes i blodet. For at cellene våre skal klare å assimilere glukosen, trengs insulin, som er et hormon som dannes i bukspyttkjertelen. Når vi spiser, stiger blodsukkeret og faller senere igjen takket være at det reguleres av insulin. Når blodsukkernivået begynner å bli for lavt, aktiverer bukspyttkjertelen et annet hormon (glukagon) som frigjør glukosen fra lagrene slik at sukkeret er på et passende nivå til å forsyne kroppens vev. Alle mennesker har høyt og lavt blodsukker i løpet av dagen. Når prosessen fungerer som den skal, er det en balanse mellom hva vi spiser og hvordan kroppen kan bruke energien.

Slik får du oversikt over blodsukkeret ditt

Kroppene våre er fantastiske maskiner. Hormonene våre er et vakkert og komplekst orkester av triggere, signaler og budskap, alle designet for å fungere i harmoni. Men ett hormon i ubalanse kan også kaste bort andre, noe som betyr at organer, prosesser og kroppssystemer ikke fungerer som de skal. Et balansert og normalt blodsukker er omtrent mellom 4,0 til 6,0 mmol/L fastende, og opptil maksimalt 8,7 mmol/L etter et måltid. Du kan holde et øye med blodsukkeret med en blodsukkermåler.

Hvorfor er det viktig å ha et normalt blodsukker?

Det enkle svaret er at et normalt blodsukker som verken er for høyt eller for lavt kan få deg til å føle deg bedre, få mer energi, holde vekten og unngå helseproblemer senere i livet.

Høyt blodsukker

Høyt blodsukker, som også kalles hyperglykemi, er et forhøyet nivå av glukose i blodet sammenlignet med normalt blodsukker. Når blodsukkeret er for høyt, blir kroppen stresset. Du kan føle deg hyperaktiv og energisk, men i virkeligheten tapper du energi som du egentlig ikke har. Det er mange grunner til at blodsukkeret blir for høyt. Det kan for eksempel skyldes utilstrekkelig diabetesbehandling med insulin, for mye matinntak av karbohydratrik mat og drikke, fysisk inaktivitet, akutt sykdom, stress med mer.

Vanlige symptomer på høyt blodsukker kan være:

  • økt tørst
  • økt urinmengder
  • tretthet
  • hodepine
  • tåkesyn

Det er veldig viktig at du tar grep i tide om du har kraftig forhøyning i blodsukkeret. Hvis du har høyt blodsukker over lengre tid, kan det være en risiko for å utvikle diabetes, som kan gi problemer hvis den ikke behandles. Forhøyet blodsukker eller diabetes kan sakte skade kroppens blodårer og på sikt føre til hjerte- og karsykdommer, nyresvikt, demens og en rekke andre alvorlige sykdommer.

Dersom du mistenker at du har høyt blodsukker, bør du kontakte helsestasjonen din for en utredning.

Lavt blodsukker

Lavt blodsukker, som også kalles hypoglykemi, betyr mangel på drivstoff i kroppens ulike organer. Lavt blodsukkernivå betyr en tilstand der blodsukkernivået er lavere enn cirka 2-3,5 mmol/l. Når blodsukkeret blir for lavt, skaper kroppen en motreaksjon der den prøver å bringe blodsukkerverdien tilbake til det normale. Mange kjertler i kroppen aktiveres og produserer hormoner som adrenalin og glukagon (stresshormoner), men også kortisol frigjøres. Symptomer på lavt blodsukker kalles ofte insulinfølinger (blodsukkerfall). Hvordan symptomer på lavt blodsukker ser ut og ved hvilket blodsukkernivå disse symptomene vises, er individuelt.

Vanlige symptomer på lavt blodsukker kan omfatte:

  • Trøtt og kvalm
  • Svette
  • Skjelvinger
  • Irritabilitet eller forvirring
  • Uro
  • Sult
  • Hjertebank

Det finnes mange grunner til at blodsukkeret blir for lavt. Det kan for eksempel skyldes for lite matinntak, hard fysisk aktivitet, høyt alkoholinntak (spesielt på fastende mage), stress, insulininntak med mer. Lavt blodsukker er ikke farlig hvis det er forbigående, men kan føre til bevisstløshet som kan gi varig hjerneskade dersom den er alvorlig eller langvarig.

Therese

Aut. Sykepleier

Publiceringsinformation

Faktasjekket 2022-12-18
Aut. Sykepleier

Onlinezon AB
Rönnowsgatan 8c
252 25 Helsingborg SWEDEN
Sikker betaling med:
KlarnaVisa / Mastercard
Ekspresslevering med:
Levering med Bring
Besøk oss på Facebook og Instagram for å se våre siste tilbud.
Onlinezon AB
Organisationsnummer: 559020-1470
Quicktest SverigeQuicktest DenmarkQuicktest FinlandQuicktest BelgiumQuicktest Europe
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram